Film

Acasa, My Home

Otthonom - 86'

Szinopszis

Az Enache család – kilenc gyermek és szüleik – húsz éven át éltek a természettel tökéletes harmóniában, egy kunyhóban, a Bukarest-delta vadonjában: azon az elhagyatott vízgyűjtő területen, amely különleges és ritka állat- és növényfajok százaival a világ egyik legnagyobb természetes városi rezervátuma. Amikor azonban a hatóságok úgy döntenek, hogy visszakövetelik és turistalátványossággá alakítják e ritka, a főváros szomszédságában lévő területet, az Enache családot kilakoltatják. Bukarestbe kell áttelepülniük. A gyerekeknek, akik napjaikat addig a természetben töltötték, a városi élethez kell szokniuk. Iskolába kell járniuk ahelyett, hogy a tavakban fürdenének, horgászbotjukat pedig mobiltelefonra kell cserélniük. Személyiségük átalakulása szabadságérzetükre és az erős családi kötelékre is kihat.

Díjak

World Cinema Documentary Special Jury Award for Cinematography @ Sundance 2020, Main Competition DOK.international Award @ DOK.fest München 2020, Special Jury Award @ Thessaloniki Doc Fest 2020, Golden Horn for the Director of the Best Film in the International Documentary Competition @ Krakow Film Festival 2020

Rendező bio

Rendező:

Radu Ciorniciuc

2012-ben Radu társalapítója volt az első román független médiaszervezetnek– Casa Jurnalistului (http://casajurnalistului.ro/eng/) –, amely a mélyreható, hosszú formátumú és multimédiás tudósításban szakosodott riporterek közössége. Azóta hosszabb terjedelmű munkák írójaként és beépített oknyomozó riporterként dolgozik. Témái az emberi jogokra, az állatjólétre és a környezetvédelmi témákra fókuszálnak. Oknyomozó és riporteri munkáját a legtöbb jelentős nemzetközi médiaszervezet közzétette – Channel 4 News, The Guardian, Al Jazeera, stb. –, továbbá nemzeti és nemzetközi díjakkal tüntették ki. Újságírói munkásságát a Brit Királyi Televíziós Egyesület (RTSF, 2014), a brit Amnesty International (2014), és egyéb nagynevű nemzetközi és nemzeti intézmények ismerték el, továbbá megkapta a az üzleti, gazdasági és pénzügyi újságírásért járó Harold Wincott díjat (2016).

Director
Back to top